Vragen en antwoorden

Terug

Vragen en antwoorden

Hieronder vindt u veelgestelde vragen mét de antwoorden.

Hebt u een vraag die hier niet behandeld wordt, stuur ons dan een e-mail en wij zullen u met plezier antwoorden. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

1. Is voorgelakt beter dan nagelakt?
2. Wat zijn de milieu- en kostenvoordelen van voorgelakt metaal?
3. Hoe ziet het coil coating proces eruit?
4. Hoe gaat het coil coating proces in zijn werk?
5. Waar kan ik voorgelakt metaal kopen?
6. Hoe lang gaat voorgelakt metaal mee?
7. Is de kleurkeuze beperkt?
8. Hoe worden de normen gehandhaafd?1. Is voorgelakt beter dan nagelakt? 

terug naar begin

JA. Coil coating is een van de beste technologieën voor het aanbrengen van verf op metaal.
Het voorlakken van metaal helpt problemen die zich bij het nalakken kunnen voordoen tot een minimum te beperken. Deze problemen zijn bijvoorbeeld de emissie van vluchtige organische componenten (VOC’s), het intensief gebruik van chemicaliën, water en energie, en de verwijdering van afval. Aan het eind van de levenscyclus van producten van voorgelakt metaal, kunnen ze gerecycleerd worden.
Voorgelakt metaal wordt gemaakt van een vlakke metalen plaat, die wordt schoongemaakt, behandeld en gecoat. Dit gebeurt in een continuproces. Het resultaat is dat het schoonmaken, de voorbehandeling, het lakken en het uitharden beter en efficiënter gebeuren en dus een product van betere en gelijkmatiger kwaliteit opleveren dan bij nalakken van gevormde delen mogelijk is.
Voorgelakt metaal is beter tegen corrosie bestand dan nagelakte producten.

Voor esthetische doeleinden kunnen de randen worden verstopt, geplooid, met rollen gevormd of weggestopt om de blote rand aan het oog te onttrekken. Daarnaast lost het gebruik van voorgelakt metaal productieproblemen op omdat het de productiviteit verhoogt, de productiecylustijd verkort, een snellere doorstroming bevordert en een beter rendement heeft in vergelijking met conventionele nalakprocessen.


2. Wat zijn de milieu- en kostenvoordelen van voorgelakt metaal?

terug naar begin

Met voorgelakt metaal zijn aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk, niet alleen wat het materiaal betreft maar ook op andere gebieden van de productie. Het gebruik van voorgelakt metaal vermindert de behoefte aan smeermiddelen, voorbehandeling, verf, energie en water, de uitstoot van vluchtige organische componenten en de verwijdering van afval, of maakt deze achterhaald. Voorlakken maakt een kortere productiecyclustijd mogelijk omdat het metaal gecoat en dus productieklaar wordt aangeleverd. Omdat afwerking achteraf niet nodig is, is de werkvloer sneller vrij. En omdat de inventaris werk-in-uitvoering is verminderd, is er minder werkvloeroppervlak nodig. De productiecapaciteit kan groeien zonder uitbreiding van de productieruimte.
Het gebruik van voorgelakt metaal vereenvoudigt de productieprocessen en leidt tot een aanzienlijke besparing op het gebied van:

  • Productiekosten
  • Energiekosten  
  • Levertijden
  • Logistieke kosten
  • Financiële kosten van voorraadbeheer (grondstoffen, chemicaliën en tussentijdse opslag)
  • Taksen en verzekeringspremies (alle taksen met betrekking tot afvalverwerking vervallen)

Meer lezen over rendabiliteit?                     Meer lezen over het milieu?


3. Hoe ziet het coil coating proces eruit?   

terug naar begin

   

Bekijk de proces animatie


4. Hoe gaat het coil coating proces in zijn werk?

terug naar begin

Coil coating is een verregaand geautomatiseerd continuproces voor het coaten van metaal voor fabricage. Hierbij wordt een haspel met metaal, die gewoonlijk met een snelheid van ongeveer 100 m per minuut beweegt, afgewikkeld, waarbij zowel de boven- als de onderzijde worden schoongemaakt en chemisch behandeld. Er wordt een grondlaag aangebracht en gehard in de oven, een toplaag wordt aangebracht en gehard in de oven en daarna wordt het metaal opnieuw opgewikkeld en verpakt voor transport.

Omdat het metaal met dit proces in één continugang kan worden afgewerkt, is de keuze hoe het metaal wordt gecoat en welke types coating men gebruikt bijzonder ruim. Hierbij kunnen organische en anorganische stoffen, zoals polyesters, epoxyharsen, vinyl, plastisols, acrylaten, watergedragen emulsies, fluorkoolstoffen, droge smeermiddelen, combinaties van behandeling en primer gebruikt worden. Voorgelakt metaal kan tevens bedrukt, gestreept en gehamerd worden om speciale effecten te verkrijgen.

Meer lezen over het coil coating proces5. Waar kan ik voorgelakt metaal kopen?

terug naar begin

Voorgelakt metaal is overal in Europa verkrijgbaar in platen en op haspel. De meeste staal- en aluminiumfabrikanten in Europa hebben hun eigen coil coating productie om in te spelen op de vraag naar voorgelakt metaal in platen of op haspel. Ook zijn er gespecialiseerde onafhankelijke coaters op de markt. De meeste van deze bedrijven zijn lid van ecca (European Coil Coating Association). Voorgelakt metaal kan in elke hoeveelheid geleverd worden. Gespecialiseerde Service Centers kunnen helpen de levering van kleine hoeveelheden te vergemakkelijken, de verschillen in de vraag te nivelleren en de kosten te beperken.

Zie de ledenlijst.


6. Hoe lang gaat voorgelakt metaal mee?

terug naar begin

Voorgelakt metaal is bijzonder duurzaam bij buitentoepassingen. Het complete systeem, van substraat, galvaniseren (van staal), voorbehandeling, primer en toplaag, wordt geoptimaliseerd voor maximale prestaties. Afhankelijk van de kleur, het coatingtype en de locatie, zal voorgelakt metaal zo’n 35 jaar meegaan.


7. Is de kleurkeuze beperkt?

terug naar begin

Voorgelakt metaal is verkrijgbaar in een breed gamma van kleuren. Het aanbevolen gamma voor coil coaters is samengesteld na uitvoerige tests in uiteenlopende atmosferische omstandigheden (zowel natuurlijk als versneld). Hierdoor kunnen de prestaties gegarandeerd worden. Andere kleuren kunnen er gemakkelijk op worden afgestemd en de verfleverancier zal alleen pigmenten gebruiken die geschikt zijn voor buitengebruik.

Meer lezen over esthetiek en kleuren


8. Hoe worden de normen gehandhaafd?

terug naar begin

Door de overkoepelende instanties European Coil Coating Association (ECCA) en National Coil Coating Association (NCCA) voor de Noord-Amerikaanse markt. De aangesloten ondernemingen zijn gewoonlijk ISO 9000 en ISO 14000 gecertifieerd. Wie producten aankoopt bij ondernemingen die geen lid zijn van deze organisaties dient te beseffen dat de kwaliteit en de prestaties van minder niveau kunnen zijn.

Meer over standaarden en test en een lijst van Europese Normen


Vragen en antwoorden over dakbedekking?

Klik hier