Esthetiek en kleuren

Terug

Esthetiek

Of het nu gaat om een nieuw model tandenborstel, een nieuwe laptop, nieuwe auto's of nieuwe gebouwen, in vrijwel alle industriële sectoren is kleur tegenwoordig mede bepalend in het beslissingsproces. Dit betekent uiteraard dat kleuren zelf steeds belangrijker worden.

Diverse factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van een kleurenstrategie, onder meer innovatie, het design van producten, doelgroepen, het opbouwen van merken, de positionering en zelfs de levenscyclus van een product. Trends zijn meestal het eerst herkenbaar bij producten met een vrij korte levenscyclus. Vandaar dat de bouwsector kleur pas heel recent als een essentieel element van een project is gaan beschouwen.


Ook metaaleffecten blijken aantrekkelijk te zijn voor de bouwmarkt omdat ze de architect de mogelijkheid geven van zijn ontwerp een echte blikvanger te maken. Daarom heeft de coil coating industrie samen met zijn klanten tal van kleuren en glansafwerkingen ontwikkeld, zoals metaaleffecten voor uiteenlopende coatingsystemen, waaronder plastisols, polyurethanen, polyesters en uiteraard het traditionele PVDF.

Er worden speciale pigmenten gebruikt voor coatings die naargelang de positie van waaruit men ze bekijkt van kleur lijken te veranderen. De mogelijkheden op dit gebied zijn onuitputtelijk.


De psychologie van kleur

Kleurenpsychologie heeft alles te maken met hoe kleur het humeur van de mens beïnvloedt. Verschillende kleuren stimuleren verschillende gedeelten van de hersenen, vandaar dat het de moeite waard is om ook in de architectuur rekening te houden met kleur. De kleur van het dak en de gevel hebben een enorme invloed op de aantrekkingskracht van een gebouw.

Samen met de omgeving en de functionaliteit van het gebouw en uiteraard ook de smaak van de eigenaar en de architect, heeft elke kleur en combinatie van kleuren specifieke voordelen.
Kleurrijke architectuur maakt leef- en werkruimten kleurrijk en levendig. De mens associeert bepaalde kleuren met gemoedstoestanden, sferen of specifieke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld:

Rood: Activiteit, stimulans, passie, optimisme, warmte 

Roze: Heilzaam, verzachtend, brengt evenwicht, jeugd

Oranje: Energie, stimulerend, warmte, zekerheid

Geel: Geluk, groei, stimulerend

Groen: Natuur, rust, evenwicht, veiligheid, leven

Blauw: Beschouwend, ontspannend, trouw, rust

Paars: Kalmte, vreugde, spiritualiteit

Bruin: Neutraal, natuurlijk, ontspannend, veiligheid, stabiliteit

Grijs: Intelligentie, modern

Wit: Schoon, onschuldig, puur, vreedzaam

Zwart: Elegant, gesofisticeerd, macht

Dit overzicht is zeer algemeen en verre van volledig. De mogelijkheden van de kleuren zelf, en de combinaties ervan, en zelfs de combinatie van de kleuren van het dak en de gevel met andere aspecten en materialen die in het gebouw zijn verwerkt, bieden de ontwerper een vrijwel onbeperkte vrijheid. Daarbij mag men niet vergeten dat hierboven alleen volle, enkelvoudige kleuren zijn genoemd. Voorbeelden van speciale designmogelijkheden zijn allerlei soorten metaaleffecten, micakleuren en verschillende soorten texturen, die in de verf zijn verwerkt en allerlei effecten opleveren.