Gevelbekleding

Terug

Bekleding en gevels van voorgelakt metaal

De algemene vorm van een gebouw bepaalt de dialoog ervan met de omgeving, maar het is het materiaal van de muren die de taal van die dialoog bepaalt. Net zoals wij een andere taal spreken, naargelang van onze omgeving, zo kan ook gevelbekleding van voorgelakt metaal de expressie zijn van uiteenlopende types gebouwen in relatie tot de omgeving.

Voorgelakt metaal wordt meer en meer gebruikt in combinatie met andere materialen, voornamelijk glas, hout en dergelijke. De bedoeling is om moderne, vloeiende lijnen te creëren om de vorm van bijzondere gebouwen te accentueren en de gevel tegelijk efficiënt, aantrekkelijk en functioneel te maken. Indien voorgelakt metaal op deze manier wordt gebruikt, straalt het een bepaalde eerlijkheid uit: het is een metalen gevelelement, zonder verdere pretenties.


Voorgelakt metaal heeft sowieso al een zeer gevarieerde uitstraling. Het kan de vorm  aannemen van een alomtegenwoordige zilveren doos, het kan drager zijn van ontelbare kleurencombinaties, maar ook kan het heel basic zijn, als golfplaat op een boerenschuur of een fabrieksgebouw.


Het accent van gevelbekleding van voorgelakt metaal wordt bepaald door de combinatie van kleur en textuur. Vrijwel elke kleur is mogelijk, de ontwerper heeft dus alle vrijheid. Dit kan uiteraard leiden tot regelrechte designrampen, maar door intelligent gebruik van heldere en doffere, contrasterende en complementaire, meerkleurige en eenkleurige gevels zal de designer zeker een evenwichtig resultaat weten te bereiken. (Image courtesy of Thyssenkrupp Steel)

Wat texturen betreft is alles mogelijk van gladde en platte, modern minimalistische oppervlakken, tot industriële en landbouwprofielen. Steeds vaker worden er contrasterende stijlen gebruikt waarbij voor geprofileerde texturen wordt gekozen om commerciële gebouwen interessanter te maken. De combinatie van een textuur met subtiele kleureffecten kan in een trompe l’oeil effect resulteren waarbij het lijkt alsof het gebouw door de schaduwen heen glijdt.


Hoewel gevelbekledingen van voorgelakt metaal een zeer efficiënte oplossing zijn voor grote gebouwen, worden ze meer en meer gebruikt voor delen van gebouwen of kleinere gebouwen omdat de intrinsieke voordelen – het geringe gewicht, de milieuvriendelijkheid, de duurzaamheid en de rendabiliteit – ook daar van toepassing zijn.

Ongeacht het gebouw en ongeacht de bedoeling van het ontwerp kan intelligent gebruik van voorgelakt metaal een positieve bijdrage leveren aan een gevelbekleding.