Normen en tests

Terug

Producttests

Voorgelakt metaal wordt op grote schaal gebruikt in diverse toepassingen en omgevingen (binnen en buiten, huishoudelijke toestellen, meubilair…) en dienovereenkomstig getest.  
In de loop der jaren is er een aantal testmethodes ontwikkeld om te verzekeren dat het materiaal aan het doel beantwoordt. De meeste relevante Europese normen (EN) zijn gebaseerd op door ECCA ontwikkelde testmethodes en verkrijgbaar bij alle nationale normeninstituten in Europa.
 
Sommige EN-normen specificeren testmethodes die betrekking hebben op parameters als de dikte van de laklagen (EN 13522-1) of de glansbehoudende eigenschappen (EN 13523-2). Andere EN-normen hebben betrekking op mechanische eigenschappen, zoals buigtests (EN 13523-7) of tests van potloodhardheid (EN 13523-4). Een andere belangrijke test heeft betrekking op het krijten van het voorgelakte oppervlak (EN 13523-14).
 
Naast de Europese Normen hanteren sommige gebruikers van voorgelakt metaal, zoals fabrikanten van toestellen, hun eigen specifieke testmethodes, al naargelang het uiteindelijke gebruik van het materiaal. Sommige fabrikanten van wasmachines zijn bijvoorbeeld met name geïnteresseerd in de mate waarin het oppervlak bestand is tegen alkalische oplossingen. Koelkasten worden getest op weerstand tegen voedsel en dranken met agressieve ingrediënten, zoals ketchup en azijn.


Meer lezen...

  Europese Normen